Ενημέρωση


     Οδηγίες Αντιμετώπισης Έκτακτων Περιστατικών

  • Πληγή: Αν η πληγή είναι βρώμικη, ρίξτε άφθονο καθαρό νερό και τυλίξτε με καθαρό ύφασμα ή πετσέτα. Παραμείνετε ψύχραιμοι και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση.
    Αν υπάρχει αιμορραγία πρέπει να ασκήσετε πίεση με έναν επίδεσμο. Μεγάλη προσοχή γιατί το ζώο μπορεί να πονάει και να προσπαθήσει να δαγκώσει.
  • Αυτοκινητιστικά Ατυχήματα: Το ζώο μπορεί να έχει υποστεί εσωτερική βλάβη και αυτό δεν φαίνεται εξωτερικά. Μην προσπαθήσετε να το σηκώσετε, απλά σύρετε προς ασφαλές μέρος και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Αν διακρίνετε κάποιο σπασμένο μέλος ή χτύπημα στο κεφάλι σύρετε απαλά πάνω σε μια πετσέτα ή κουβέρτα. Χρησιμοποιήστε το ως φορείο σε ασφαλές μέρος.
  • Λιποθυμία: Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως καρδιακές παθήσεις, πρόβλημα στους πνεύμονες, νευρολογικές παθήσεις και παθήσεις των οστών. Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας.
  • Κρίσεις (Επιληπτικές): Το ζώο έχει σπασμούς και μπορεί να χάσει την ισορροπία του. Αυτό κρατάει περίπου 5 λεπτά. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας αν δεν σταματήσει. Απομακρύνετε από τυχόν αντικείμενα ή σημεία που μπορούν να του προκαλέσουν παραπάνω ζημιά. Προσοχή στο κεφάλι του ζώου. Μην προσπαθήσετε να βάλετε κάτι στο στόμα του καθώς μπορεί να σας δαγκώσει ασυναίσθητα. Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει ησυχία και ο χώρος είναι σκοτεινός. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε το ζώο ξαπλωμένο αν δεν υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει κάπου.
  • Δηλητηρίαση : Επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο σας αν αντιληφθείτε ότι το ζώο έφαγε κάτι που δεν έπρεπε.
  • Εμετοί ή/και διάρροιες: Αν ο σκύλος σας έχει επαναλαμβανόμενους εμετούς ή διάρροιες, ειδικά κουτάβια, ηλικιωμένα και μικρόσωμα σκυλιά ή αν υπάρχει αίμα στον εμετό και στην διάρροια, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Αν το ζώο προσπαθεί να κάνει εμετό και δεν μπορεί ή βγάζει αφρούς και η κοιλιά του φαίνεται πρησμένη μπορεί να έχει υποστεί γαστρική διάταση και συστροφή (GDV: gastric dilatation and volvulus) οπότε πρέπει άμεσα να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Πρόκειται για περιπτώσεις απειλητικές για την ζωή του ζώου και πρέπει να δράσετε ΑΜΕΣΑ.
  • Δυσκολία στην ούρηση : Αν αντιληφθείτε ότι έχει δυσκολία στην ούρηση, ή βγάζει αίμα τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο εσωτερικό εμπόδιο που είναι πολύ επικίνδυνο για την ζωή του. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.
  • Δυσκολία στην αναπνοή : Αν προσέξετε δυσκολία στην αναπνοή και βήχα επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας. Μπορεί να έχει προκύψει από κάποιο ξένο σώμα στον λαιμό, αλλεργική αντίδραση, νευρολογική ή καρδιακή πάθηση.
  • Όραση: Προβλήματα στην όαση δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά και μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση. Αν αντιληφθείτε κοκκίνισμα του ματιού, πρήξιμο, δάκρυσμα ή αν το ζώο πειράζει συνεχώς το μάτι του με το πόδι του, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο. Ακόμα κι αν είναι απλά κάποιο σκουπιδάκι καλό θα ήταν να ελεγχθεί.

Τσιμπήματα/Αλλεργικές Αντιδράσεις: Είναι συχνές τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά μπορεί να προκύψουν και όλο τον χρόνο. Τα σημάδια είναι πρήξιμο στο σημείο και φαγούρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί το πρήξιμο να φράξει τις αναπνευστικές οδούς. Σε άλλες περιπτώσεις το ζώο μπορεί να πάθει ελαφρύ σοκ και να κάνει διάρροια. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

               Αποφυγή Ανθρώπινων Τροφών

Οι ανθρώπινες τροφές κάνουν κακό στην υγεία του σκύλου μας και απαγορεύονται.
                                 Πιο αναλυτικά:

  • Όχι παγωμένο ή καυτό φαγητό (μπορεί να αρρωστήσει ή να δημιουργήσει στομαχικό πρόβλημα).
  • Γάλα φρέσκο ή εβαπορέ για ανθρώπους: Η λακτόζη που περιέχεται μπορεί να προκαλέσει διάρροιες και έντονα εντερικά προβλήματα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί γάλα σε μορφή σκόνης ειδικό για κουτάβια.
  • Κόκαλα κοτόπουλου, αρνιού γιατί μπορεί να πνιγεί, ενώ θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να τρυπήσουν τον λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Η περιτονίτιδα αλλά και ο θάνατος από κόκαλο είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένα στα σκυλιά.
  • Πατάτες, ψωμί και άλλα αμυλούχα: Είναι άχρηστη τροφή που απλώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσπεψία.
  • Κρεμμύδια: Περιέχουν κάποια τοξική ουσία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
  • Χόρτα: Ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου και τον οδηγούν σε κολίτιδα. σκύλος επιλέγει από μόνος του να φάει χόρτα, μόνο όταν έχει πρόβλημα δυσπεψίας και το κάνει για να προκαλέσει εμετό.
  • Σταφύλια: Προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.
  • Σοκολάτα: Περιέχει «θειοβρωμίνη», μια τοξική για τα σκυλιά ουσία που μπορεί να προκαλέσει εμετούς, διάρροιες, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
  • Γλυκά γενικότερα: Ο σκύλος από μόνος του έχει αυξημένη ποσότητα γλυκόζης. Κινδυνεύει λοιπόν από ζάχαρο, διαβήτη, υπερκινητικότητα, αλλά και πέτρα στα δόντια.
  • Αλμυρά: Παρότι είναι καλό να προσθέτουμε λίγο αλάτι στην μαγειρευτή τροφή του σκύλου, τα πολύ αλμυρά φαγητά υποχρεώνουν το σκυλί στην έντονη κατανάλωση νερού με αποτέλεσμα -ειδικά σε μεγαλόσωμες φυλές- διάφορα στομαχικά προβλήματα, με πιθανή μέχρι και την στροφή στομάχου.
  • Πολύ λιπαρά: Η πέτσα του κοτόπουλου το μόνο που προσφέρει είναι «κακές» θερμίδες, ενώ συχνά προκαλεί διάρροια.
  • Καφές: Η καφεΐνη πιθανόν να προκαλέσει καρδιακά ή στομαχικά προβλήματα.
  • Αλκοόλ: Προκαλεί καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.


***Ο σκύλος χρειάζεται το προσωπικό του, ξεχωριστό φαγητό - δεν είναι σκουπιδοτενεκές! Το να ταΐζουμε το σκυλί μας με τα αποφάγια μας (είναι πολύ συνηθισμένη η νοοτροπία ότι «αυτό έχουμε, αυτό θα φάει») αποτελεί ότι χειρότερο μπορούμε να του κάνουμε. Εξίσου βέβαια λάθος είναι να ταΐζουμε τον σκύλο μας με ότι του αρέσει.

© 2016      Αρ. Πρωτ. Ίδρυσης 910/14-7-2016 | Αριθμός Λογαριασμού: 350/002600-06
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε